Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mammillaria

How to Grow and Care for Mammillaria | World of Succulents

 

Mamilárie je druhově nejbohatším rodem čeledi.Přesný počet uznávaných druhů se liší podle použité klasifikace (145-181 druhů ) praktičtí kaktusáři však rozlišují okolo 300 druhů. Centrem výskytu rodu Mammillaria je Mexiko a jižní státy.USA. Rod několika málo druhy zasahuje do ostrovů Karibské oblasti a dále až po sever Jižní Ameriky do Kolumbie a Venezuely.

Mamilárie jsou poměrně malé, při zemi rostoucí rostliny s oválným stonkem. Rostou jednotlivě nebo v trsech,jsou základním rodem pro kaktusáře jelikož se pěstují se poměrně snadno.
Rostou jednotlivě nebo  v dolní části stonku odnožuje a tvoří nízké trsy.Trsy mohou mít až 1 m v průměru. Stonek je buď kulovitý, protáhlý až ve stáří, nebo již od mládí válcovitý. Běžný průměr jednotlivých stonků kulovitých druhů je 2 až 15 cm (bez trnů) a výška u válcovitých okolo 30 cm, několik druhů dosahuje 60 cm výšky. Nejmenší druhy mohou kvést již při velikosti 1 cm. Povrch těla je členěn do kuželovitých výstupků, bradavek. Jsou od sebe zcela oddělené a jsou uspořádány do spirály

Trny jsou velmi různorodé a mnohdy velmi ozdobné, mohou být přeměněné ve vlasy a rostlinu zahalovat do chlupaté koule. Trny může ještě doplňovat hustá vata a štětiny. Husté otrnění, vlna, vata umožňuje rostlinám na exponovaných stanovištích vytvořit příznivější chladnější mikroklima kolem stonku.
Z axil pak v době květu vyrůstají jednoduché souměrné květy s velkým počtem tyčinek. Květy rostou v kruzích. Barva a tvar květu se je velmi různá: bílá, smetanová, růžová, červená nebo purpurová. Několik druhů kvete i žlutě.

Plody se tvoří a dozrávají zanořené ve stonku. Po dosažení zralosti, případně po období klidu na začátku další růstové sezony jsou vytlačeny na povrch. Plody jsou holé, bez chlupů a šupin. Na vrcholu zůstává zbytek květu. Mají silnější masitou stěnu, někdy vysychavou, uvnitř dutinu se šťávou a semeny. Plody mnoha druhů jsou jedlé

 Mammillaria albicans 20 seeds | Etsy mammillaria albicans - Stonky asi 20 cm vysoké a asi 4-6 cm široké, zejména na bázi, někdy i výše na stonku odnožující. Axily vlnaté, zejména v květní zóně hustěji, s několika bílými štětinami s tmavohnědým hrotem. Květy široce nálevkovité, 2-2,5 cm dlouhé a 2,5-3,5 cm široké, bílé nebo bledě růžové až karmínové, okvětní lístky s tmavorůžovým středním proužkem. Je pokládána převážně za ostrovní druh z Dolní Kalifornie.

Mammillaria backebergiana, Mammillaria backebergiana in GardenTags ...mammillaria backebergiana -  stonek válcovitý, zřídka obrážející, až 45 cm vysoký a 7 cm široký. Temeno oblé, jen slabě vpadlé, kryté trny; bradavky tuhé, kuželovité, mnohdy mléčící, žlutavě zelené; axily holé nebo s trochou vlny. Květy uspořádány v mnoha věnečcích okolo temene, zvonkovité, 1,8-2,5 cm dlouhé, 1,5-1,8 cm široké, karmínově růžové; vnější okvětní lístky široce kopinaté, slabě třásnité nebo zubovité, hnědavě červené, se světlejším okrajem; vnitřní okvětní lístky kopinaté, 8-9 mm dlouhé, 2 mm široké, celokrajné nebo laločnatě hrotité, růžové, s tmavším středovým proužkem.

Mammillaria baumii  mammillaria baumii -  rostlina kulovitá až vejčitá, až 8 cm vysoká a 6 cm v průměru, většinou však slabší, roste zpočátku jednotlivě, později na spodní části odnožuje, matně lesklá, listově zelená, šťáva vodnatá, vrchol trochu zapuštěný, vlasovými trny překrytý. Bradavky ve spirálních řadách 5:8, volně stojící, válcovité až krátce kuželovité, asi 8 mm dlouhé, na bázi 5 mm silné.Květy jemně voní, o samotě, ve věnci, trochu vzdálené od vrcholu, nálevkovité, až 3 cm dlouhé, otevřené až 4 cm široké,vnější okvětní lístky kopinaté, zevně žluté růžovými středními proužky. Vnitřní sírově žluté s hedvábným leskem, kopinaté, ve stejné délce jako vnější, ostře zašpičatěné, asi 2 cm dlouhé, 3 mm široké.

Mammillaria bocasana (Powder Puff Cactus) | World of Succulents

Mammillaria bocasana - Tělo odnožující a trsovité, jednotlivé stonky kulovité, 3-5 cm v průměru. Bradavky válcovité, 0,6-1 cm dlouhé, na bázi 2-4 mm široké, s vodnatou šťávou.Okrajové trny početné (25-30), 8-20 mm dlouhé, bílé nebo medově žluté. Květy jednotlivě kolem vrcholu, 1,6 cm dlouhé, 1,2 cm široké ,žlutavě bílé, se světle červenavě hnědým středním proužkem .M.bocasana patří k jednomu z nejodolnějších druhů v našich pěstitelských podmínkách. Velmi snadno se množí, odnožemi a semeny.

Mammillaria bombycina

Tělo jednotlivé nebo později odnožující, zpočátku kulovité, ve stáří až 20 cm vysoké a 6-8 cm široké; epidermis světle zelená; temeno zakryto bílou plstí a trny. Bradavky husté, šikmé, kuželovitě válcovité. Květy vyrůstající ve věnečcích, jsou asi 1,5 cm dlouhé i široké, světle karmínově červené s tmavším středním.Druh byl pojmenován podle svého vzhledu. Bombycina znamená hedvábná. Jde o hedvábný lesk a jemnost otrnění.Brzo po objevení se stala známou a hledanou, jako jedna z nejhezčích Mammillarií.

Mammillaria bombycina

Amazon.com: mammillaria densispina 15 Seeds: Home & Kitchen

 mammillaria densispina - stonek jednotlivý, kulovitý nebo krátce sloupkovitý, až 10 cm vysoký a 6 cm široký. Axily v mládí slabě vlnaté, později holé. . Květy široce zvonkovité, 1-2 cm dlouhé a široké, světle žluté, s červenavým středním proužkem na vnější straně okvětních lístků.

Mammillaria formosa

mammillaria formosa  jednotlivý, kulovitý, až 10 cm dlouhý a 9 cm široký; temeno ploché, vpadlé, kryté trny a vlnou. Bradavky tuhé, čtyřboce jehlanovité, 9 mm dlouhé, 6 mm široké, mléčící, tmavě zelené; axily s bílou vlnou, často velmi bohatou. Květy poblíž temene, široce nálevkovité, 18 mm dlouhé a široké, bílé, žlutavé nebo růžově červené.

l

 Mammillaria elongata cv. Kopper King Mammillaria elongata - Jeden z nejproměnlivějších druhů celého rodu. Jsou to hustě trsovité rostliny, jednotlivé stonky jsou 1-3 cm široké a 6-15 cm dlouhé, v přírodě většinou delší. Výběr barevných odchylek v otrnění, je velký. Barva se pohybuje od žluté až po hnědou, různě zbarvené jsou i špičky trnů. Květy jsou bílé až nažloutlé, 1,5 cm dlouhé.

Mammillaria guelzowiana

Mammillaria guelzowiana  Stonek jednotlivý až trsovitý, kulovitého tvaru, stonky až 7 cm široké a až 6-7 cm dlouhé. Květy, 6 cm široké a 5 cm dlouhé, fialově růžové barvy. Semenáče rostou dobře a dospívají během 3-4 let do květní zralosti. Starší rostliny jsou citlivé a nesnášejí trvalou vlhkost.Po dosažení dospělosti semenáče bohatě kvetou a snad právě proto mají jen krátký věk, většinou po několika letech hynou (jsou krátkověké) a většinou je nutné pěstovat více generací semenáčů pro obnovu. Obdobím kvetení je konec jara a časné léto. Množení je možné výsevem semen.

 Mammillaria pennispinosa mammillaria pennispinosa - stonek většinou jednotlivý, vzácněji tvořící několik odnoží, stlačeně kulovitého až kulovitého tvaru, asi 3-4 cm velký, se silnými masitými kořeny; bradavky válcovitého tvaru 5-7 mm dlouhé a asi 3 mm široké; axily zpočátku vlnaté, brzy však holé.
Květy zvonkovitého tvaru asi 1,5 cm dlouhé, okvětní lístky bělavé s tmavším většinou narůžovělým středovým proužkem; blizna i prašníky žlutavé, nitky narůžovělé.

Mammillaria perbella

mammillaria perbella - Stonek v mládí jednotlivý, později trsovitý opakovaným dichotomickým dělením, jednotlivé stonky stlačeně kulovité, až 7 cm vysoké a 5 cm široké. Bradavky velmi drobné; axily s bílou vlnou a krátkými, sotva viditelnými štětinamiKvěty široce nálevkovité, 13-15 mm dlouhé a 10-14 mm široké, karmínové.

Mammillaria plumosa  mammillaria plumosa - trsovitá, tvořící i několik desítek stonků (hlav), které vznikají odnožováním ze spodní části. Jednotlivé stonky kulovité, později až válcovité; bradavky válcovité, nahoře zaoblené, měkké, světle zelené.Květy zvonkovité, asi 1,5 cm dlouhé a široké bledě žlutá (občas s růžovými pruhy), se silnou sladkou vůní,okvětní lístky jazykovité často s tmavším, nazelenalým či načervenalým středovým proužkem.

Mammillaria prolifera

Mammillaria prolifera - je jedním z nejběžnějších druhů rodu Mammillaria.Stonek silně odnožující, později trsovitě polštářovitý, jednotlivé stonky kulovité, kyjovité anebo válcovité, až 9 cm dlouhé a 4,5 cm široké; pokožka světle až tmavozelená. Květy 1-1,8 cm dlouhé, špičaté s výrazným středním tmavším proužkem, většinou nažloutle bělavé, bílé anebo s lehkým narůžovělým odstínem. Plod kyjovitého tvaru až 20 mm dlouhý s jasně červeným oplodím. Pěstování je snadné, množí se dobře odnožemi i výsevem semen, která vznikají i samoopylením.M. prolifera je druhem s velkým areálem rozšíření a je známo několik variet. Nominální varieta je spojována s později popsanou var. haitiensis. Je nesporné, že původní rostliny, podle kterých byl druh popsán, pocházely z Antil (Kuba).

Mammillaria senilis  Mammillaria senilis - Stonky kulovité až krátce válcovité, až 15 cm vysoké, asi 6 cm široké. Bradavky kuželovité, tupé, 3-4 mm dlouhé; axily štětinaté a pýřité. Květy jsou až 7 cm dlouhé a 4 cm široké, červené, ale i bílé.Podle řazení D. R. Hunta patří tento druh do samostatného podrodu Mamillopsis.

Mammillaria spinosissima

Mammillaria spinosissima - Stonek, válcovitého tvaru, až 30 cm vysoký a 10 cm široký; bradavky kuželovité, na bázi mírně hranaté, pokožka jasně zelená. Trny velmi hustě uspořádány. Květy ve věnci blízko temene ve velkém počtu, 1,5-2,5 cm dlouhé a asi 1,5 cm široké, karmínově červené. M. spinosissima je odolným druhem, který lze dobře pěstovat i za oknem v interiéru.  Nutné je ovšem přímé sluneční záření. Obdobím kvetení je konec jara anebo začátek léta.

 Mammillaria theresae Mammillaria theresae - Tělo jednotlivé, vzácněji odnožující, protáhlé, až asi 4 cm vysoké a 1  až 2,5 cm v průměru, zpočátku okrouhlé, později válcovité, se silnými řepovitými kořeny; bradavky uspořádány spirálovitě, olivově zelené, mnohdy zbarveny purpurově, válcovité. Květy nálevkovité se světlým jícnem, 3,5 až 4,5 cm dlouhé, asi 3 cm v průměru, purpurově fialové.Nekvetou pouze jednou za rok, ale vykvétají po celou sezonu.