Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lobivia

 

Cactus Lobivia Orange Flowering Live Cactus Plant with a Free ...

Jeden z podrodů kaktusů vyskytující se v Latinské Americe. Nadřazeným taxonem je rod Echinopsis.Ve skutečnosti je dnes lobivie a její odrůdy v úřední taxonomii rostlin klasifikována jako rod Echinopsis. Lobivia mát hodně společného s rodem Echinopsis,ale má i jisté rozdíly:

  • je evolučně mladší než rod Echinopsis, o čemž svědčí vysoké adaptivní vlastnosti prostředí a snadná hybridizace druhů a odrůd;
  • vnější struktura Lobivie je menší než Echinopsis, ale jeho zástupci mají objemnější areoly a větší jehly. Liší se také velikostí květů, jejich barevným rozsahem, více laloky a řadou odstínů stonků - od šedozelené, nasycené zelené až hnědé.

Stále však není jasná hranice. Proto se hlavní zástupce rodu se stejným úspěchem nazývá Lobivia nebo Echinopsis.

Název Lobivia je přesmyčka slova Bolivia, stát kde tyto kaktusy žijí. Vyskytují se i v Argentině, v Chile a v Peru. Kvete žlutě a červeně. Tvar je kulovitý. Rostou až v 4000 m n. m.Všechny lobivie patří mezi pěstitelsky vděčné rostliny. Při dostatku slunce a čerstvého vzduch a při splnění podmínky studeného zimování se nám odvděčí mimořádně velkými a pestře zbarvenými květy.

 Lobivia acanthoplegma (Backeberg) var. oligotricha (Cardenas) Rausch

Lobivia acanthoplegma var. oligotricha - Stonek kulovitý, jednotlivý, až 10 cm široký a vysoký, temeno mírně snížené,  světle zelená, matná; žeber asi 20, rozdělených příčnými zářezy na 5 mm dlouhé hrboly Květy nálevkovité, 2,5-3.5 cm dlouhé a široké,jasně červené až karmínově červené, na bázi žluté; jícen světle žlutý.

LOBIVIA BOLIVIENSIS Br. et R.

 

Lobovia Boliviensis - Rostliny tvoří velké skupiny; jednotlivé hlavy kulovité, až 10 cm v průměru. Žeber bývá až 20, nízká. U tvrdě pěstovaných rostlin trny zakrývají celé tělo. Nálevkovité květy až 6 cm dlouhé; barva vnitřních okvětních lístků se uvádí anilinově červená, avšak není výjimkou i jiný odstín červené.

 Lobivia famatimensis Reicheocactus pseudoreicheanus

Lobivia famatimensis

Tělo většinou jednotlivé, krátce válcovité, 3 - 3,5 cm vysoké a 2,5 - 2,8 cm široké, na vrcholu tupě zakulacené, se silně vpadlým temenem; žeber 24, kolmých, přímých nebo lehce spirálovitých, barvy světle šedozelené až popelavé, oblých, brázdy mezi nimi jen málo hluboké, ale zřetelné, ostře oddělené; žebra složená z 12—18 hrbolů, tupých, polokulovitých, 3-4 mm v průměru a 1,5 mm vysokých, trny krátké. Květy postranní, vyrůstají v horní čtvrtině těla barvy žloutkové až zlaté.

Lobivia ferox, Hamahuaca, Jujuy, VS 88 | Josef Skála | Flickr

 

lobivia ferox - stonek kulovitý, později válcovitý, až 25 cm široký a později 30-50 cm vysoký, jen vzácně odnožující. Žeber 25-30.Květy 9-11 cm dlouhé a 6-8 cm široké, úzce nálevkovité, bílé až světle fialově růžové; vnější okvětní lístky užší, nazelenalé s nahnědlým středním proužkem.Celý příbuzenský okruh L. ferox se vyznačuje velkou proměnlivostí, která se týká zejména tvaru, charakteru a barvy trnů a tvaru, velikosti a barvy květů.Lobivia ferox je svým způsobem sporný taxon, který vykazuje znaky rodů Echinopsis i Lobivia a podporuje široké pojetí rodu Echinopsis včetně Lobivia.

Lobivia haematantha var. rebutioides (Backbg.) Rausch 

Lobivia haematantha var. rebutioides - Tělo odnožující, tvoří velké skupiny až polštáře, jednotlivé hlavy malé, kulovité, až 2 cm v průměru; epidermis ze­lená, nebo hnědavá. Žeber 10, až 14, rozdělená v drobné, velmi nízké a úzké hranaté hrboly. Květy talířovité, 4 cm dlouhé a široké, citronově žluté, okrové, oranžové, ohnivě červené až červené.

Lobivia jajoiana

 

Lobivia jajoiana - Roste většinou jednotlivě nebo ve skupinách, v mládí kulovitě, 5-7 cm v průměru, ve stáří sloupovitě. Temeno je mírně proláklé, pokryté krátkou bělavou vlnou a několika ostny. Barva těla je živě zelená, lesklá, žeber je 12-14, směřují šikmo dolů a jsou rozdělena v šikmo postavené hrbolky.Květy měří 6,5 cm v průměru, jsou tomatově červené, jícen je tmavý. L.jajoiana je velmi oblíbený druh, pěstuje se snadno.Vyžaduje čistý, vlhčí vzduch a dostatek světla, né však přímé polední slunce.Množí se snadno odnožemi, které vyrůstají na starších rostlinách, nebo semeny.

 Lobivia saltensis (Syn: Echinopsis saltensis)

Lobivia saltensis - Tělo jednotlivé, později silně odnožuje, kulovité, 6 cm vysoké a široké; epidermis tmavě zelená, žeber 17-18, pří­má, nízká, jen nepatrně hrbolatá. Květy široce otevřené, 6-7 cm dlouhé, 5-6 cm v průměru, červené.

Kaktus Lobivia tiegeliana R 64 Balení obsahuje 20 semen | Neo seeds

 

Lobivia tiegeliana - Stonek jednotlivý nebo odnožující, kulovitý až ploše kulovitý, až 7 cm široký a vysoký, temeno mírně vpadlé, epidermis lesklá, zelená až hnědozelená. Žeber 18 - 30, přímá, nízká, rozdělená na hrboly. Květy štíhlé, nálevkovité, 4 - 5 cm dlouhé a 5,5 cm široké, purpurové, fialovočervené, vzácně bílé.

Kaktus Lobivia jajoiana var. nigrostoma Balení obsahuje 20 semen ...

 

 

    Lobivia jajoiana var. nigrostoma

žlutěkvetoucí varieta Lobovie jojoiana

 

Lobivia arachnacantha (Echinopsis ancistrophora subs. arachnacantha)

je jedním z příkladů rostlin,které byly kdysi v rodu Lobivia a v součastnosti jsou přizařeny k rodu Echinopsis. Volně kvetoucí shluky rostlin s relativně velkými květy mohou být žluté až oranžové (občas bílé, fialové nebo odstíny červené).

Lobivia arachnacantha